Oslo i gamle dager

Oslo i gamle dager

Norsk filminstitutt gir i dag ut en ny samling med filmer fra Oslo i "gamle dager". Opplev ungdomsklubber på 60-tallet, dugnadsånd på 70-tallet og Leif Justers trafikkopplysninger på 80-tallet. Les mer om de 26 filmene.

Samtidig som filmene kan ses her på Filmarkivet.no gir Norsk filminstitutt  ut en DVD med Oslofilmene, "By og blokk, dugnad og rock". Det blir storslått lanseringsarrangement under Oslo kulturnatt i kveld, 7. september. Fra kl 20 på Kuba blir det Lars Lillo-Stenberg- konsert og Oslo-filmer på stort utendørslerret. Les mer om arrangementet her.



- og så kom toget!
 (1979)
Lynet fra Loenga, en kjæledegge på 1300 tonn. Havnebanen mellom Oslos Øst- og Vestbanestasjon, som har gått i lovbestemt gangfart i 70 år til glede og ergrelse, skal snart under jorda. Et historisk tilbakeblikk og en kort orientering om hva fremtiden vil bringe.



... og avisen dør med døgnet!
 (1969)
Filmen presenterer hele spekteret av journalistens oppgaver, fra intervju til den ferdige avis. Illustrert av tidens oppslag i nyhetene, med bl.a. beat-rock, president Nixon, Arve Opsahl, Aud Schønemann, Per Borten og Ella Fitzgerald. Aktualitetene lever til dagen er omme, og avisen havner i rennesteinen, som gårsdagens nyheter.



20 10 90
 (1974)
Når ulykken skjer i hjemmet: Ring Legevakta, 20 10 90. Vi blir med på utrykningen, gjennom mange og lange Oslogater. Fra Munkedamsveien til Sarpsborggata på Sagene. Til ferden ender på Legevakta, i trygge hender.



300.000 mennesker i døgnet
(1973)
En betraktende dokumentarfilm om Oslo Sporveier. Vi følger trikken, bussen og t-banen et døgn i Oslogryta. Fra grytidlig arbeidsstart til nattsein arbeidsslutt. En lang arbeidsdag, som har sørget for å frakte 300.000 mennesker til og fra.



Det finnes mange tomme plasser
 (1969)
En film om hvordan det ikke skal mye til for å lage en spennende lekeplass hvor barn kan bruke farger og bygge plankehus; hvor barn kan utfolde seg og glede seg.



Dette er også Oslo
 (1968)
Forestill deg Oslo uten de kjente landemerker. Hva vil bli igjen? En forvokst landsby? Bli med på et streiftog i øst og vest, på egenartede steder turistene sjelden ser. Til perler som bl.a. Vålerenga, Damstredet og Homannsbyen.



Film er best på kino
 (1981)
Om Oslos mange kulturtilbud. Når det er sagt må det være tillat å nevne det som står vårt hjerte nærmest: Oslokinoene! En rundreise på de mange kinoer Oslo kinematografer kan by på, og blant noen av deres publikummere. Film er, som kjent, best på kino.



Fotgjengerfeltet
 (1980)
Humoristisk opplysningsfilm om når det oppstår konflikt mellom fotgjengere og bilister. Juster og Schønemann skal krysse gata, mens Opsahl er bilist.



Gamlebyen
 (1971) 
Følg utgravinger og trafikkregulering i Gamlebyen, hvor det opprinnelige Oslo lå. Arkeologene går under jorda, fremtiden avdekker fortiden.



Gjør no' med bakgården din!
 (1981) 
Om oppussing av en bakgård i Oslo. Arbeidet gjøres selvsagt på dugnad av beboerne i gården, og etter arbeidet blir det god mat og drikke i fin og grønn idyll.



Grønt lys
(1980)
Humoristisk opplysningsfilm om problemene som oppstår når fotgjengere skal gå på grønt lys. Oppfølger til den eldre filmen med samme tittel, nok en gang med Leif Juster som klønete fotgjenger.



Hold byen ren
(1969) 
Vinteren viker plass for våren, og da er det ikke bare blomster som titter frem. Bidra til byens utseende. Ikke ødelegg plasser og løkker med skrot og søppel. Takk, kjære Oslo-borger: hold byen ren!



Innflytterbyen
(1964) 
Bare halvparten av Oslos borgere er født i Oslo. Innflyttere strømmer til fra fjern og nær. Det rives og bygges, i sentrum og i de landlige områder øst for byen. Bli med inn i hybler og innflytterhjem. Viste du at Henrik Wergeland var innflytter? Se gamle Vaterland hvor en gang innflytteren Knut Hamsun gikk og sultet.



Karl Johan – hele landets storstue
(1961) 
Karl Johans gate er Norges paradegate. Filmen viser Karl Johans historiske utvikling, med bilder fra såvel vanlig dagligliv som jublende flaggfest. Og, ikke minst: et glimt av Oslo-piken!



Kongen
(1972) 
Kongen avduker Kongen. Kong Olav ved den høytidelige avduking av Kong Haakon-statuen. Filmen følger hvordan Nils Aas' elegante monument av Kong Haakon VII ble til, fra atelieret på Ekely, til sin plass på sokkel, skuende fra 7. juni-plassen.



Kontraster i en by
(1963) 
Oslo er Norges hovedstad i hverdag og fest. Byen våkner til liv, og filmen presenterer hovedstadens mangfold og kontraster. Morgenrush, torvhandel, bryggeaktiviteter, industri, kunst, idrett og fest. Er Oslo en stor småby eller en liten storby?



OBOS og byen
(1971) 
Hva er OBOS? Hva gjør OBOS? Folk i gata og i blokk mener mangt. Kooperativ boligbygging gir tak over hodet. Bak blokkenes grå fasader finnes familieliv i trygge omgivelser. Barnelek, husmødre og ungdom i gjeng. Se glimt fra Lambertseter, Tveita og den kommende Romsåsbyen.



Palassteatret
(1982) 
Filmen åpner med bilder fra Filmavisen, fra Bergen, med Frøken Norge! Deretter går ferden til Oslo. Utenfor Palassteatret, Karl Johans gate, er tre filmfolk i ferd med å filme kinoens siste forestilling. Inne i foajeen venter folk på å slippe inn. Filmavisens Axel Amlie erindrer. Før gravemaskinene går igang, og det gamle palass snart ligger i ruiner.



Pilestredet
(1963) 
Pilestredet, gaten som er et stykke Oslo-historie. Den er en av byens vitale, lyriske livsårer, med en sjarmerende blanding av gammelt og nytt. Her er historisk sus av kunst og nytelsesmidler side om side: Tiedeman og Gude, og Tidemann og Frydenlund.
Samt Bislett, med bad og bane.



Plass til en bil
(1963) 
En større by krever mer plass til bil. Men til hvilken, og for en hver pris? Drømmen om egen bil kan også bli et samfunnsproblem.



T-banen i Oslo sentrum
(1972)
Se bilder fra det omfattende arbeidet til tunnel-banen som skal gå gjennom Oslo Sentrum. Fra Jernbanetorget til Slottsparken.



Undergrunnen
(1966) 
"Undergrunnen" er en sterk visuell skildring av mennesker og miljø på Holmenkollbanen og samtidig et spennende tidsbilde.
En film uten dialog, men med sterke politiske undertoner.



Ungdommens by - ?
 (1962) 
Kortfilm om ungdommens muligheter i en by som Oslo. Drøm og virkelighet. Sport og fritidssysler. Er Oslo en kjedelig by? Nei mener de som har ansvaret. En film om de mange tilbud som bys Osloungdommen.



Ungdomspatruljen
 (1971) 
En film om Ungdomspatruljen, stiftet 1958: en frivillighetsklubb for gutter og unge menn, som gjør veldedig arbeid. Hva da? Se selv. Dette er mors beste barn.



Østmarka : marka bak blokkene
 (1978) 
Byen vokser og friluftsområdene skrumper inn. Er enda flere drabantbyer i vente? En film om Østmarka - et friluftsområde som er i bruk hele året, hvortil 200.000 mennesker sokner. Filmen tar banen til markagrensa og viserbl.a glimt fra Nøklevann og annen idyll.



Åpne dører
(1966)
Film som oppfordrer Oslo-borgere til å være aktivt med i Kulturuken 1966 (16.-23. september). Glimt fra teater, opera, kino, konserter, kunstsamlinger.
 



Tilbake til forsiden