Shake Hands With the Devil: The Journey of Roméo Dallaire

Shake Hands With the Devil: The Journey of Roméo Dallaire
Anbefalt aldersgrense 15 år
Om FNs øverskommanderende i Rwanda og hans maktesløshet under folkemordet i 1994

Da folkemordet i Rwanda brøt ut i 1994, hadde FN 3000 soldater i landet. Troppenes øverstkommanderende, den kanadiske generalen Roméo Dallaire, ba om minst 2000 til for å forsøke å stagge det sydende opprøret. I stedet fikk han kuttet styrken til 500 som en konsekvens av at ti av soldatene hans ble drept da de forsvarte landets president. Dallaires stadig mer desperate bønner til FNs sentrale administrasjon bar ingen vei, og styrkene ble stående maktesløse å se på et folkemord der mer enn 800 000 mennesker ble drept på under et år.

Filmen gir et deprimerende bilde av mediehverdagen i 1994, som var mer opptatt av å sørge over Kurt Cobains selvmord eller fråtse i Simpson-saken, enn massedrapene i det strategisk irrelevante, ukjente landet midt i Afrika.

Dallaire har slitt med depresjoner og alkoholisme i årene etter krigshandlingene og skrev i 2004 biografien ”Shake Hands With the Devil” som ren terapi. I denne dokumentaren drar generalen tilbake til Rwanda, for å forsøke å gjenfortelle sin rolle i en av de største tragediene i det 20. århundre. NB! ENGELSK OG FRANSK TALE (ENGELSK TEKST!


Vant Publkumsprisen og ble nominert til Grand Jury Prize på Sundance Film Festival, 2005.


Medietilsynet
105070