Salmer fra kjøkkenet

Salmer fra kjøkkenet
Anbefalt aldersgrense 12 år
Bent Hamers kinosuksess fikk Amanda-prisen for beste norske kinofilm i 2003.

I etterkrigstiden ble det fokusert kraftig på husmorens yrke og kjøkkenet som arbeidsplass. Husmorarbeidet ble løftet opp på samme nivå som annet fagarbeid, og utviklingen av tekniske nyvinninger for det moderne kjøkkenet ble ansett som samfunnstjenelig.

Etter en grundig kartlegging av den svenske husmorens adferd på kjøkkenet er forskerne på Hemmens Forskningsinstitut (HFI) i Stockholm modne for å vende blikket utover sine egne geografiske og kjønnsrollebestemte grenser. På begynnelsen av 50-tallet sender de 12 av sine beste feltobservatører over kjølen til den vesle bygda Landstad i Norge, med sitt overskudd av ugifte menn, der de skal studere enslige menns kjøkkenrutiner. For best mulig å kunne dekke døgnets 24 timer vil de svenske observatørene bo i hver sin campingvogn utenfor sine respektive husstander. Det er viktig at de under ingen omstendighet snakkes til eller inkluderes i kjøkkenets gjøremål og rutiner.

Amandaprisen for beste norske kinofilm ved filmfestivalen i Haugesund, 2003. Gode omtaler i pressen: 6 "Norsk komedie i storform" - Per Haddal, Aftenposten 6 "En rørende og underfundig hymne til vennskap og til livet" - Astrid Kolbjørnsen, Bergens Tidende. 5 "Sjarmerende, lavmælt og underfundig om ensomhet og vennskap" - Eirik Alver, Dagbladet. "Vakkert om venskap" - Mode Steinkjer, Dagsavisen .


Medietilsynet
32168