1994

1994
Anbefalt aldersgrense 12 år
1994 handler om hva som blir igjen av en identitet når man flykter fra ett land til ett annet og forsøker å tilpasse seg ny kultur, språk og væremåte. Familien vi møter i filmen er fra Iran og har slått seg ned i Lillehammer. Far i huset lengter tilbake til sitt elskede fødeland. Han savner Olympiaden i 1994, da alle nordmenn var så vennelige og inkluderende. Han begynner å bygge en persisk by i kjelleren, hvor til og med toalettet omgjøres til en tradisjonell iransk do, som blir innvidd på en stor nyttårsfest med familie og venner til stede. Kona blir flau over mannen sin og det store oppgjøret er unngåelig. 1994 er laget som en dokumentarfilm, noe som gir en sterk følelse av intimitet, troverdighet og nærhet.

1994 er også en svært morsom film som på sin unike måte makter å ta opp kompliserte tema, om konsekvenser ved innvandring, psykiske problemer, ensomhet og identitetskrise.

1994 vant Amanda for beste kortfilm i 2011 samt hovedprisen Golden Dragon for Beste Internasjonale Kortfilm og den internasjonale filmkritikerprisen FIPRESCI på Krakow Internasjonale Filmfestival i Polen, The Anthony Minghella Award for beste internasjonale kortfilm på Glimmer, Hull Internasjonale Filmfestival i England og hovedprisen fra Minimalen Kortfilmfestival i Norge.


Medietilsynet