Kon-Tiki

Kon-Tiki

Kon-Tiki
Anbefalt aldersgrense 6 år
Kon-Tiki-ekspedisjonen, Thor Heyerdahl og hans fem medhjelperes eventyrlige ferd på 9 balsastokker tvers over Stillehavet fra Peru til den polynesiske øygruppen, har vakt oppmerksomhet over hele verden. Under ferden ble det opptatt smalfilm, som nå er bearbeidet og tilsatt lyd og musikk. Ferdens gang er kommentert av Thor Heyerdahl. Flåten var en tro kopi av indianernes forhistoriske farkoster på den sør-amerikanske vestkyst som de innfødte gjorde det i år 500 e.kr. Stokkene var kun bundet sammen med hamprep - ingen spiker eller andre moderne redskap for sammensetningen forekom.

Flåten ble døpt Kon-Tiki etter den peruanske solkongen. Starten gikk fra Peru den 28. april 1947. Etter å ha drevet med havstrømmen og passatvinder over Stillehavet i 101 dager, strandet flåten den 7. august på en av de polynesiske øyene. Denne 8.000 kilometer lange ferden er med rette kalt århundrets mest fantastiske sjøeventyr.

Ekspedisjonens deltagere var foruten Heyerdahl: Herman Watzinger som foretok meteorologiske observasjoner, Torstein Raaby og Knut Haugland som holdt radiokontakt med omverdenen, Erik Hesselberg som var navigatør på turen og Bengt Danielsson som var turens kokk.

Filmen vant Oscar i 1951 for beste dokumentar.Medietilsynet