Slik kobler du PC til TV - Filmarkivet

Slik kobler du PC-en til TV-en

Dette er en ABC for å koble PC-en din til TV-en. På TV vil bildekvaliteten oppleves som noe bedre enn på en PC-skjerm.

Tekniske krav til TV
Kan TV-en ta inn videosignalet fra PC-en? For å få filmen ut på TV må den ha en av følgende innganger: DVI, HDMI, komponent, Scart-, kompositt- eller S-video inngang.
PC til TV koblinger

De aller fleste TV-apparater har en eller flere av disse kontaktene. Dersom TV-en din ikke har noen av disse inngangene, kan du ikke koble apparatet sammen med PC-en.

Flatskjerm har mange flere muligheter enn CRT TV. Du kan lese mer om innganger ved å gå til www.wikipedia.org og søke på feks DVI, da får du som regel også bilde av kabel.

Dersom du har en av disse utgangene kan du gå videre til neste punkt.

Dersom PC-en ikke har noen av disse kontaktene kan du enten installere et nytt grafikkort med støtte for dette, eller koble en ekstern adapter til skjermutgangen på PC-en. Kontakt din PC forhandler for hjelp til dette.

Tilkobling av kabel
Tilkobling av kabelen er avhengig av hvilke kontakter som finnes på PC-en og TV-en din. Det viktigste er å bruke en kabel som passer inn i en av utgangen på PC-en din og inn i en av inngangene på TV-en. Brukermanualen som fulgte med PC-en eller grafikkortet forklarer hvordan dette gjøres for din PC.

Når du vet hvilke kontaktpunkter du har i PC-en og TV-en kan du henvende deg til en TV/elektronikk- forhandler for å få rett kabel.

Innstillinger på PC-en
Hvordan du får innstilt PC-en til å sende TV-signal er forskjellig fra produsent til produsent. Du må derfor kikke i brukerhåndboken til produsenten som har levert PC-en eller grafikkortet for detaljer om hvordan dette gjøres.

Lyd
De fleste PC-er har en lydutgang som minijack(liten kontakt som på minidisc eller bærbar CD-spiller). Denne kontakten ligger normalt på baksiden av PC-en, men du kan også bruke utgangen til hodetelefon(headset).
Phono Minijack

På TV-en finnes det som regel phono-kontakter(se bilde over) hvor en tar inn lydsignalet for venstre og høyre høyttaler. For å benytte disse trenger du en kabel med overgang fra minijack til phono-kontakt. Du kan også koble lyd fra PC-en til TV-en via scartkontakten. Snakk med en TV/elektronikk-forhandler om hva slags overgang du må ha.

Online Filmskole
Sjekk denne siden fra Online underholding hvis du ønsker en mer detaljert gjennomgang.
http://www.online.no/film/filmskolendel3.jsp

Ta kontakt ved spørsmål og kommentar til Filmarkivet:Tilbake